Inreisverbod LGBT's in Belize en Trinidad en Tobago aangevochten

19/03/2015 - 21:38
Timothy Junes - beeld: Wikipedia - 19/03/2015
Vlag van Caricom

Maurice Tomlinson vecht het inreisverbod voor holebi's en transgenders in Belize en Trinidad en Tobago aan bij het Caribisch Hof van Justitie. Als homo mag hij zijn 12-jarige zoon in Belize uit een vorig huwelijk niet bezoeken.

Jamaicaan Tomlinson getuigde voor het Hof via video. Het Hof zetelt immers in Port of Spain in Trinidad. Ambtenaren van zowel Belize als Trinidad en Tobago getuigden dat hoewel inderdaad holebi's en transgenders officieel hun landen niet in mogen, de regel nooit worden toegepast.

Voor meester Douglas Mendes, advocaat van Tomlinson, is de administratieve praktijk evenwel onvoldoende. In 2007 moest sir Elton John speciaal een uitzonderlijke toelating krijgen om in Trinidad en Tobago op te treden. Zowel Trinidad en Tobago als Belize bestraffen homoseks.

Het Caribisch Hof van Justitie moet verdragen van de Caribische Gemeenschap (CARICOM) doen naleven. Een van die verdragen garandeert vrij verkeer van burgers uit de lidstaten. Deze zijn: Antigua en Barbuda, de Behama's, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Montserrat, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Suriname, Trinidad en Tobago.

Bron: 

Gay Star News, eigen verslaggeving