Nog geen besluit over holebi- en transgendertest in Golfstaten

12/02/2014 - 15:56
beeld: Wikimedia - Lionel Scheepmans 12/02/2014
Groen volksvertegenwoordiger Eva Brems

De Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC) heeft nog geen besluit genomen over het voorstel om visa-aanvragers te onderwerpen aan een medische test om eventuele homoseksualiteit vast te stellen en hen toegang tot het grondgebied te ontzeggen. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Eva Brems (Groen, foto) aan minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

Brems beriep zich voor haar vraag op de Koeweitse krant Al-Ra'i waarin een hooggeplaatste overheidsbron zei dat de zes lidstaten van de GCC op de luchthavens bij buitenlanders routinecontroles gaan uitvoeren. Wie volgens die test homoseksueel, lesbisch of biseksueel is, zou het land niet meer binnen mogen. Het gaat om Bahrein, Qatar, Koeweit, Oman, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Eva Brems wilde weten of België en de Europese Unie al heeft gereageerd op het discriminerende voorstel.

Didier Reynders bevestigde dat het op dit moment enkel gaat het om een voorstel dat Koeweit wil voorstellen tijdens de volgende bijeenkomst van het Central Committee for Expatriates Labor Forces Program in the GCC van de GCC. België heeft nog niet gereageerd: “Gezien het hier gaat om een voorstel waarvan de details van uitvoering nog niet bekend zijn, werden tot nu toe nog geen formele verklaringen afgelegd.”

De minister werd wel geciteerd in een artikel in het Koeweitse dagblad Al-Ra'i met zijn verklaring dat België groot belang hecht aan de bescherming en bevordering van de fundamentele rechten van holebi’s, transgenders en interseksuelen. “In een reactie verduidelijkte de vice-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van Koeweit, de heer Kaled Al jaralah, dat in overeenstemming met de internationale verdragen, elke eventuele maatregel rekening zal houden met de mensenrechten en de lokale religieuze waarden”, preciseerde Reynders in zijn antwoord.

Didier Reynders is ervan overtuigd dat de kwestie binnen de Europese Unie besproken zal worden besproken. De EU heeft een samenwerkingsakkoord met de GCC gesloten in 1988. In het kader van die relaties is de kwestie echter evenmin besproken op dit moment. “De EU pleit echter sinds lange tijd, met de hulp van België, om een mensenrechtendialoog op hoog niveau met de GCC te organiseren, waarbij dergelijke problemen zouden kunnen worden besproken. Dit stuit echter op sterke weerstand bij de Golfstaten,” concludeert de minister, “Dit voorbeeld toont nogmaals aan dat een verdieping van de dialoog die ons zou kunnen toestaan een reeks onderwerpen met gemeenschappelijke interesse met de GCC aan te snijden nuttig kan zijn.”

Bron: 

Eigen verslaggeving