Proces Jarfi: daders schuldig bevonden aan homofobe moord

22/12/2014 - 22:32

De jury van hof van assisen in Luik heeft de burgerlijke partij gevolgd in het proces over de moord op Ihsane Jarfi: homofobie is een verzwarende omstandigheid voor alle vier de daders. Eric ParmentierJérémy Wintgens en Mutlu Kizilaslan zijn schuldig bevonden aan moord, Jonathan Lekeu is schuldig aan doodslag. Jarfi was de eerste officiële dode als gevolg van homohaat in ons land.

De vier mannen zijn verder schuldig bevonden aan onmenselijke behandelingen, vernederingen en vrijheidsberoving.

"Een krachtig signaal gegeven"

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum en Arc-en-Ciel Wallonie hadden zich burgelijke partij gesteld aan de zijde van de familie Jarfi om het homofobe motief erkend te zien. Arc-en-Ciel Wallonie was met çavaria overeengekomen dat zij zich burgerlijke partij zouden stellen, aangezien de moord in Wallonië werd gepleegd.

Jozef De Witte, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum is tevreden dat de jury het homofobe motief van de daders bevestigde. “Een persoon vermoorden is op zich uiteraard ontoelaatbaar”, zegt hij in De Standaard. “Maar als die moord gepleegd wordt omwille van iemands seksuele geaardheid, raakt dat niet alleen die persoon zelf, maar de hele samenleving. Die misdrijven wekken een gevoel van kwetsbaarheid op bij de naasten van het slachtoffer, maar ook bij alle homoseksuele personen. Ze tekenen een samenleving door hun stigmatiserend effect.”

“Door onze burgerlijke partijstelling hebben we in deze zaak een krachtig signaal gegeven”, meent De Witte. “We zullen nooit tolereren dat mensen omwille van om het even welke discriminerende reden worden aangevallen. Of het nu gaat om origine, huidskleur, seksuele geaardheid of levensbeschouwing, het centrum zal het ook in de toekomst opnemen voor alle slachtoffers van haatmisdrijven.”

Drie keer levenslang, een keer 35 jaar gevorderd

Advocaat-generaal Marianne Lejeune heeft een levenslange gevangenisstraf gevorderd voor de drie daders die schuldig zijn bevonden aan moord, en 35 jaar voor Jonathan Lekeu. De pleidooien van de verdediging worden morgenvroeg verwacht. De juryleden moeten zich woensdagnamiddag beraden over de straffen.

Bron: 

Eigen verslaggeving, Le Soir, De MorgenHier niet op klikken aub