Record aantal gemeenten hangen regenboogvlag uit op 17 mei

05/05/2015 - 12:34

Al zeker 301 gemeenten en alle Antwerpse stadsdistricten zegden toe de regenboogvlag uit te hangen naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) op 17 mei. Çavaria wil met de actie de zichtbaarheid van holebi’s en transgenders op lokaal niveau vergroten.

Van de 327 Vlaamse en Brusselse gemeenten namen in 2014 259 gemeenten deel aan de actie. Voor 2015 staat de teller voorlopig op 301 gemeenten en alle Antwerpse stadsdistricten. Dat is meer dan 92% van alle gemeenten tegenover 79% vorig jaar. Heel West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen tooien zich in regenboogkleuren. “We streven er uiteraard naar dat alle gemeenten de regenboogvlag uithangen,” zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs, “maar een dekkingsgraad van 92% is wel een héél groot succes.”

Enkele gemeenten nemen (nog) niet deel

De bedoeling van IDAHOT en de vlaggenactie is om aandacht te vragen voor de discriminatie van holebi’s en transgenders. “Gemeenten tonen met een simpel gebaar dat ze begaan zijn met al hun inwoners, ook met holebi’s en transgenders”, verklaart Borghs. “Daarom is het jammer dat sommige gemeenten weigeren deel te nemen.”

De gemeenten die (voorlopig) niet deelnemen zijn Anderlecht, Bever, Drogenbos, Etterbeek, Evere, Ganshoren, Glabbeek, Hoegaarden, Hoeilaart, Kampenhout, Koekelberg, Kortenberg, Kraainem, Linkebeek, Meise, Oudergem, Roosdaal, Sint-Agatha-Berchem, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Tervuren, Tielt-Winge en Wezembeek-Oppem.

Lokale overheid maakt het verschil

De lokale overheid is het beleidsniveau dat het dichtst bij de mensen staat, redeneren ze bij çavaria. "Zij kunnen met kleine ingrepen veel doen om de levenskwaliteit en zichtbaarheid van holebi’s en transgenders te verbeteren. Zo kunnen ze het nummer van de Holebifoon, 0800 99 533, verspreiden via hun informatiekanalen. Ze kunnen ook het gratis holebi- en transgendertijdschrift ZiZo-magazine verspreiden op een zichtbare plek in hun gemeentelijke of stedelijke bibliotheek. Sommige gemeenten kiezen er ook voor om de discriminatiemeldpunten bekend te maken of uitgebreide info over holebi's en transgenders in hun gemeentewebsite op te nemen."

De lijst met gemeenten die deelnemen wordt nog regelmatig geüpdated. Je vindt het actuele overzicht op de çavaria-site.

Bron: 

Eigen verslaggeving, çavaria

Hier niet op klikken aub