Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs wil af van medische eis in transgenderwet

13/01/2015 - 12:46

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) wil de transgenderwet versoepelen. Nu moet wie juridisch van geslacht wil veranderen, ook een medische ingreep ondergaan. Dat zei Sleurs in 'Reyers Laat' op Canvas.

Dr. Elke Sleurs is naast staatssecretaris ook gynaecologe. Prof. dr. Petra De Sutter is dat ook. De Sutter is ook senator voor de partij Groen."Als een man juridisch als vrouw beschouwd wil worden, of omgekeerd, dan kan dat alleen na een geslachtsoperatie. Volgens mensenrechtenactivisten schendt dat de fysieke integriteit van de persoon. In het regeerakkoord staat dan ook dat we de wetgeving daaromtrent willen aanpassen", zei Sleurs in 'Reyers Laat'.

"De huidige wetgeving verplicht transgenders ook tot sterilisatie, met andere woorden tot het niet meer kunnen krijgen van kinderen, en dat is zowat de enige situatie in de wereld waar mensen verplicht worden om zich te steriliseren", geeft De Sutter ook als voorbeeld. "Maar er zijn mensen die niet die hele weg willen afleggen, maar die zich wel transgender voelen. Zij kunnen in de huidige wetgeving niet juridisch van geslacht veranderen."

Sleurs wil deze legislateur nog de transgenderwet aanpassen. "Maar eerst moeten we alles aftoetsen binnen de regering, maar ook binnen de transgendergemeenschap zelf."

Het afschaffen van de medische eis is ook een eis van çavaria.

Bron: 


Hier niet op klikken aub