VIDEO | Hoe heet een boezemvriend die je niet wil platneuken?

19/10/2014 - 11:41
4

Staat er een houdbaarheidsdatum op vriendschap? Dat is de premisse van 'Liefheb mij', een tragikomische musical van Shimmerglee. Je leert het concept van een 'liefheb', een boezemvriend die je doodgraag ziet, maar niet wil platneuken.

Mauro is waar gekke gedachten komen broeden. Hij is dat al zo gewend van toen hij nog klein was, maar daardoor heeft Mauro zijn plaats in de wereld nog niet gevonden. Hij vlucht naar de kust om het allemaal even achter zich te laten: zijn man, zijn geluksneuroses en een onbetaalde gasfactuur. Zit zijn beste vriend Brecht toch wel op de trein, zeker! Correctie: ex-beste vriend. Brecht de Ontoffe! Brecht, zijn boezemvriend die hij sinds hun ruzie tien jaar geleden niet meer heeft ontmoet. Strafste van al: ook Brecht heeft een vluchtkoffer gepakt. Wat zou jij doen wanneer het universum de middelvinger naar jouw uitsteekt? Je verstoppen achter de conducteur? Doen alsof je de verloren tweelingbroer van jezelf bent? Of wil je, zoals Mauro, samen met Brecht ontdekken of er een houdbaarheidsdatum op vriendschap staat?

'Liefheb mij' is meer muziektheater dan musical, want er wordt niet constant gezongen. Wel is het stuk bijzonder interactief. Vrijwel meteen en regelmatig wordt de vierde muur doorbroken. Dat werkt. 'Liefheb mij' gebruikt de meta-methode heel vaak. Aankondigen waar de scène zich afspeelt, of de vele flashbacks aankondigen. Klinkt irritant, maar het stoort niet.

De liedjes zijn weliswaar geen oorwurmen - een prerogatief voor grote, veel gespeelde producties - maar goed geschreven. De muziek op piano begeleidt het stuk op een degelijke manier. De livemuziek is aanwezig, maar overheerst niet.

Maarten Mylemans overacteert het hele stuk in het Kempisch-Antwerps, behalve op het einde. Maar dat past bij het personage. Immanuel Lemmens (Brecht) speelt een stuk ingetogener. Het is een beetje cliché, de exuberante homo en de 'chille' hetero, maar de dynamiek tussen de twee vrienden oogt oprecht. We hebben gelachen en op het einde kregen we nog een boodschap mee die stemt tot nadenken.

'Liefheb mij' speelt nog op 6 november in Leuven. Tickets zijn nog verkrijgbaar. Mogelijk komen er in 2015 nog voorstellingen, wist auteur en producent Jhonen Gleewell nog te vertellen.

'Liefheb mij'
Van: Jhonen Gleewell.
Met: Maarten Mylemans, Immanuel Lemmens.
Muziek: Anne Van Steenwinkel.
Piano: Karen Van Assche.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: