VIDEO | ‘Schleierhaft’ wint Holebikort 2015

23/11/2015 - 11:31

De jonge Duitse regisseur Tim Ellrich heeft Holebikort 2015 gewonnen op het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant. Zijn kortfilm gaat over een moslimman die het fijn vindt in de boerka van zijn schoonmoeder de straat op te gaan tot hij door zijn familie ontmaskerd wordt.

Holebikort is een jaarlijkse wedstrijd voor kortfilms met een holebi- en transgenderthema. Dit jaar ontving het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant 150 inschrijvingen uit 33 landen. Het grootste aantal kwam uit de Verenigde Staten en Latijns-Amerika, maar er kwamen ook kortfilms uit minder voor de hand liggende landen als Rusland, Egypte, Rusland Indonesië en Iran. De jury, bestaande uit onder anderen filmdocent Kris Mergan en regisseur Wouter Wiggeleer, selecteerden zes films die werden vertoond tijdens Holebikort 2015.

Zes genomineerden

- ‘Ett Sista Farväl’ van Casper Andreas
Een Zweedse kortfilm over Erik die geen afscheid kan nemen van zijn overleden man Leif, wat leidt tot spanning met zijn dochter. De geest van Leif praat echter op hem in.
- ‘Heavenly peace’ van Andreas Wessel-Therhorn
Een Amerikaanse animatiefilm over een homokoppel dat uiteen is gegaan, maar dat door een kerstengeltje met de nodige moeite wordt gebracht. De Duitse regisseur inspireerde zich in zijn kortfilm op de figuurtjes van striptekenaar Ralf König. Andreas Wessel-Therhorn werkt voor Disney en werkte als animator mee aan onder andere ‘Tarzan’, ‘Hercules’ en ‘Fantasia/2000’.
- ‘Hole’ van Martin Edralin
Een Canadese kortfilm over Billy, een homoseksuele man die aan de spierziekte AMC (arthrogryposis multiplex congenita) lijdt. Billy verlangt naar intimiteit. In de rolstoel bezoekt hij cabines waar pornografische films worden vertoond en waar je seks kunt hebben via een gloryhole. Dat lukt echter niet zo vlot. Wanhopig wendt Billy zich tot zijn begeleider Sebastian in de hoop bij zijn verlangens te vervullen, maar die wil daarvan niet weten en laat zich vervangen door ene vrouw. Misschien zal Billy’s volhardende zoektocht echter toch lonen...
- ‘Schleierhaft’ van Tim Ellrich
Een Duitse kortfilm over een moslimman, Tahir, die het fijn vindt in de boerka van zijn schoonmoeder als een vrouw gesluierd over straat te gaan. Op een dag komt hij echter thuis en wordt hij betrapt door zijn zoon. Wanneer zijn zoon zijn mond voorbij praat, leidt dit tot spanning in zijn familie. De film is gebaseerd op waargebeurde feiten waarbij een jongen man in het centrum van Ankara op het nippertje aan een lynchpartij ontsnapt toen de menigte ontdekte dat hij gekleed in een boerka over straat liep.
- ‘Tom in America’ van Flavio Alves
Een Amerikaanse kortfilm over een man die na zijn gouden huwelijksjubileum niet meer kan verbergen dat hij homoseksueel is. Michael en Betty zijn jaren getrouwd, tot een pop van Tom of Finland een en ander in gang zet. Aanvankelijk wil Michael de pop verkopen op de rommelmarkt, maar hij bedenkt zich wanneer hij beseft dat de pop een waardevol collector’s item is. De hoofdrollen worden gespeeld door Burt Young en Sally Kirkland, doorwinterende Hollywoodacteurs die beiden een Oscarnominatie op hun naam hebben staan.
- ‘What’s Your Sign’ van Alex Siow
Een humoristische Amerikaanse film over twee lesbische vrouwen, Kelly en Rachel, die tijdens een vernissage meiden keuren. Wanneer Meg de zaal betreedt, beginnen ze duchtig in gebarentaal te smachten. Maar dan wandelt Meg hen tegemoet…

Prijsuitreiking

Het publiek mocht stemmen en verkoos uiteindelijk ‘Schleierhaft’ van Tim Ellrich. De jury prees niet enkel de acteerprestaties en de filmtechnische kwaliteiten van zijn kortfilm, maar ook de originele invalshoek van crossdressing in de islamwereld. Tim Ellrich is afkomstig uit de Duitse stad Osnabrück en studeerde aan het Wiener Institut für Theater-, Film- und Medienwissenschaft in. Hij studeert momenteel nog in Duitsland. De regisseur ontvangt 1000 euro als winnaar van Holebikort 2015. Ellrich had zelfs nog meer redenen tot juichen, want hij won ook de Jong Talent-prijs ter waarde van 300 euro die door de jury van Holebikort aan de beste studentenfilm wordt toegekend.

OUTtv Audience Award

Tijdens de maand november zond OUTtv de beste kortfilms van Holebikort 2015 uit. De kijkers konden via een stemmodule hun favoriet kiezen. Marc Putman, CEO van Outtv, kwam de OUTtv Audience Award ter waarde van 500 euro uitreiken aan Kai Stänicke voor zijn kortfilm ‘Golden’. De film over een jongen die gaandeweg ontdekt dat hij niet de enige homo op aarde is, is sterk autobiografisch geïnspireerd. In de film is een goudkleurige huid een metafoor voor het anders-zijn. Kai woont en werkt in Berlijn, maar groeide op in een stadje in Noordrijn-Westfalen, waar anders-zijn niet vanzelfsprekend was. Kai Stänicke was te gast op de feestelijke openingsavond van het Holebifilmfestival.

Holebikort wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Vlaams-Brabant, Holebihuis Vlaams-Brabant en hoofdsponsor en mediapartner OUTtv. Holebikort 2016 gaat van start in april 2016. Inschrijven kan vanaf april via www.holebikort.be.

Schleierhaft ("Mysterious"), DRAMA -Under the Veil from Eloi Ragot on Vimeo.

Making of Schleierhaft from Florian Blang on Vimeo.

Bron: 

Eigen verslaggeving