770 meter rode sjaal voor Wereldaidsdag

04/12/2018 - 13:13
nieuws
De rode sjaal vormt het rode lintje op de Grote Markt van Hasselt
Zaterdag 1 December was het Wereldaidsdag. Het regenbooghuis in Hasselt koos ervoor om met een unieke actie mensen te sensibiliseren rond hiv en aids. Vrijwilligers droegen een zelfgemaakte rode sjaal van maar liefst honderden meters lang van het stadscentrum tot aan het regenbooghuis.

Elk jaar wordt op Wereldaidsdag aandacht gevraagd voor mensen die leven met hiv of aids. Vaak worden zij nog gediscrimineerd en uitgesloten. Er heersen ook nog veel misconcepties rond dit onderwerp. Op 1 december wordt er dan ook nog eens extra informatie verspreid en solidariteit getoond voor mensen die leven met dit virus.

Bij Regenbooghuis Limburg besloten ze om een grootschalige actie op poten te zetten. Een bericht werd de wereld ingestuurd met de vraag of mensen rode sjaals wouden breien. Het doel was namelijk om een sjaal van minstens 500 meter lang aan elkaar te breien. Deze zou dan gedragen worden vanuit de Grote Markt in Hasselt tot aan het regenbooghuis, 500 meter verderop. Hiermee wouden ze meer aandacht vragen voor hiv en aids. Het taboe moest kleiner worden. Verder wouden ze ook de samenleving dichter betrekken bij de regenbooggemeenschap. 

Breien in heel Limburg

De oproep werd warm onthaald en over heel Limburg sloegen mensen aan het breien. Het resultaat was een gigantische bol rode sjaal. Maar het was ook beter dan verwacht. Het eindresultaat leverde een lengte van 770 meter op. 

Coördinator van het Limburgs regenbooghuis, Manon van Engelen, was enorm blij met het positief resultaat. “Ik krijg er nog steeds een brok van in de keel. We hebben enorm veel mensen bereikt en ook velen leefden mee. Mensen die nog nooit bij de regenbooggemeenschap betrokken waren, zette zich ook in voor de actie. Zowel jong als oud en mensen met verschillende achtergronden kwamen samen. Ons doel is zeker bereikt.”

Kansgroep Armoede

Een deel van de sjaal werd na afloop symbolisch overhandigd aan leden van de Kerngroep Kansarmoede. Het Regenbooghuis Limburg zal samen met hen er zorg voor dragen dat de 770 meter sjaal een goede bestemming krijgt in de vorm van dekens, sjaals...

Bron: 

Eigen verslaggeving, VRTHier niet op klikken aub